Informatie

Werking cafeine

Cafeïne is een natuurlijk bestanddeel van koffie, thee en cacao, maar het wordt ook verwerkt in verschillende frisdranken, waaronder in energy drink en in geneesmiddelen. Cafeïne staat bekend om de stimulerende werking, het zorgt ervoor dat je je wakker en fit voelt.

Voordelen voor de gezondheid

Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed, de helft al ongeveer 4 minuten na consumptie. Tussen een half uur en tweeënhalf uur na het drinken ervaar je de effecten. Het werkt stimulerend op de hersenen, darmen, maag en nieren. Het gevoel van vermoeidheid verdwijnt en ook het geheugen verbetert enigszins. Vooral het korte termijngeheugen heeft baat bij de werking van cafeïne, want het maakt het makkelijker om dingen te onthouden.

Waar cafeïne ook voor zorgt, is een snellere uitscheiding van vocht uit het lichaam. Door een drankje zoals cannabis energy drink verliest het lichaam het vocht sneller via de urine dan wanneer er geen cafeïne wordt gebruikt. Cafeïne heeft ook invloed op de stofwisseling en je vindt het vaak terug in vetverbranders. Daarnaast stimuleert het ons zenuwstelsel, onze hartslag en ademhaling. Het maakt je alerter en het vermindert daardoor zelfs de kans op een ongeluk tijdens het autorijden.

Sporters

Cafeïne heeft een prestatiebevorderend effect en toch komt het niet voor op de dopinglijst. Duursporters, zoals marathonlopers profiteren vooral van de werking van cafeïne, omdat het de vetstofwisseling activeert. Voor, tijdens en na het sporten dient overigens ook rekening worden gehouden met het vochtafdrijvende effect van cafeïne. Cafeïne is namelijk geen geschikt vervangingsmiddel voor water. Cafeïne kan dus verschillende effecten op je lichaam hebben. De meest mensen kennen alleen het oppeppende effect, maar daarnaast werkt het ook stimulerend op sommige organen en is het goed voor het geheugen.